вторник, 15 мая 2018 г.

Розпочата розробка найдорожчого у світі родовища нафти на Каспії

Консорціум North Caspian Operation Company (NCOC) приступив до видобутку нафти на гігантському родовищі "Кашаган", яке розташоване в північній частині Каспійського моря. Про це йдеться в повідомленні компанії від 11 вересня.

Початкові плани передбачали початок промислового видобутку в 2005 році. Причинами перенесення термінів стали важкі геологічні умови - нафтові поклади розташовані на глибині до 4,7 кілометра нижче морського дна, а також спори Казахстану з інвесторами.
У 2007 році Казахстан зажадав від італійської Eni довести частку місцевих компаній при розробці родовища до 40 відсотків і компенсувати затримки з початком поставок нафти на десять мільярдів доларів. У жовтні 2008 року Казахстан і міжнародні нафтові корпорації врегулювали суперечки і створили NCOC для спільного освоєння "Кашагану". Зростання витрат на освоєння "Кашагану" призвело до того, що в 2012 році родовище було визнано найдорожчим у світі - інвестиції в його розробку перевищили 116 млрд. доларів.
У консорціумі беруть участь Royal Dutch Shell, ExxonMobil, Total, Inpex, CNPC, ENI , а також казахстанська компанія "Казмунайгаз". Загальна сума інвестицій в проект досягає десяти мільярдів доларів. У 2013 році обсяг видобутку на "Кашагані" повинен скласти від 1,5 до 3 мільйони тонн. Видобувні запаси нафти на родовищі складають 4,8 мільярда тонн нафти, а сукупні запаси вуглеводнів - 38 мільярдів барелів.
Нафта з "Кашагану" буде поставлятися в Самару, а потім в Новоросійськ, звідки вона буде відправлятися на експорт. Для транспортування казахської нафти будуть використовуватися потужності російської "Транснафти". Крім того, нафта з "Кашагану" буде експортуватися в Китай. Консорціум розглядає можливість доставки нафти в Баку, де вона могла б надходити в нафтопровід "Баку-Джейхан".
"Кашаган" знаходиться в казахській зоні Каспійського моря. Родовище було відкрито в 2000 році. Воно вважається найбільшим з усіх, відкритих за останні 30 років.

©http://www.geograf.com.ua/worldnews/3252-na-kaspiji-pochalasya-rozrobka-najdorozhchogo-v-sviti-naftovogo-rodovishcha

Комментариев нет:

Отправить комментарий