пятница, 23 октября 2020 г.

Вертикальні ферми ОАЕ: овочівництво без землі і майже без води


Переважну більшість продовольства – до 80% – в Об’єднані Арабські Емірати постачають імпортери. Причина – у нестачі природної вологи, адже дощі у країні практично не йдут. На рік тут припадає у кращому випадку 12 дощових днів.

До того ж лише сота частка усієї площі країни придатна для ведення сільського господарства. Але влада ОАЕ, як стає зрозуміло, вбачає неа
бияку небезпеку у такій критичній імпортозалежності. Адже Емірати почали активно залучати технології вирощування городини із допомогою вертикальних ферм та інвестують у ноу-хау мільйони доларів, пише DW.

Наприклад, фірма Aerofarms отримала гроші від міської влади столиці ОАЕ на створення вертикальної теплиці в Абу-Дабі. Переваги є очевидними. Скажімо, термін визрівання листового салату може бути скорочено в 3-4 рази. У наступному році Aerofarms  вирощуватиме у Абу-Дабі близько 800 видів овочевих та інших сільгоспкультур.

Щодо переваг нової технології, то крім скорочення строків вирощування рослин експерти з вертикального сільського господарства говорять про радикальну  економію води та відсутність необхідності у ґрунті.

Зокрема, для вирощування рослин у вертикальних фермах потрібно лише 5% від звичайної кількості водного ресурсу. Поживні речовини рослини отримають або у розчині (гідропоніка) або за допомогою аерозолю (аеропоніка). Отже, земля непотрібна взагалі.

Pure Harvest Smart Farms з 2017 року вирощує у Абу-Дабі томати – теплиці компанії мають кілька ярусів, що обладнані світлодіодним освітленням, спеціальною системою зрошення, вентиляції та охолодження повітря.

Зрозуміло, що вертикальний спосіб вирощування рослин потребує забагато електроенергії. Нюанс полягає у тому, що, на відміну від води, яка в Еміратах вартує дуже дорого, електроенергія, що її субсидує держава, порівняно дешева. Наразі, незважаючи на те, що в ОАЕ більшість енергії виробляється з не відновлюваних джерел, вертикальні теплиці напрочуд популярні.

©https://landlord.ua/news/vertykalni-fermy-oae-ovochivnytstvo-bez-zemli-i-maizhe-bez-vody/

Комментариев нет:

Отправить комментарий